Mindenkinek ott lapul a szakácskönyvében egy tradicionális zseniális bejgli- és mézeskalács-recept.
Ezzel én is így voltam évekig, a bevált finomságokat gyártottam évekig……mígnem fiam óvodában néhány éve megkóstoltam az egyik anyuka mézeskalácsát………..azóta az ő receptje alapján sütöm csak.
Mindenkinek ott lapul a szakácskönyvében egy tradicionális zseniális bejgli- és mézeskalács-recept.
Ezzel én is így voltam évekig, a bevált finomságokat gyártottam évekig……mígnem fiam óvodában néhány éve megkóstoltam az egyik anyuka mézeskalácsát………..azóta az ő receptje alapján sütöm csak.
(A dolog szépséghibája csak az, hogy azóta Karácsony estére már nem szokott túl sok maradni, csak ha találok valami jó kis rejtekhelyet neki.)
A recept így hangzik:
17,5 dkg vaj
22 dkg cukor
1 bögre méz
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
2 dl habtejszín
1/2 tk. sütőpor
70 dkg liszt
1 narancs héja
1. A vegyszermentes narancs héját vékonyra vágjuk, és cukorszirupban megfőzzük. Amikor elkészült, egészen apróra vágjuk.
2. A vajat mixerrel habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a fűszereket és a kandírozott narancsot, valamint a félig keményre vert tejszínhabot.
3. A sütőport a liszt felével elkeverjük, és a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük a masszával. A maradék lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk.
4. A tésztát belisztezett gyúródeszkán jól átgyúrjuk, golyót formálunk belőle és éjszakára a hűtőbe tesszük.
5. Másnap a tésztát kivesszük a hűtőből. 1 óra elteltével átgyúrjuk és jó vékonyra kinyújtjuk. A tészta olyan jó állagú, hogy nem kell alá lisztet tenni. Kivágjuk a formákat, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük.
Örömteli készülődést, csokiban és fahéjban tobzódást,
illatos és boldog Karácsonyt kívánok!